Koolhydraatvrij, koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt bij diabetes 2?

Koolhydraatvrij, koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt zijn allemaal termen die te maken hebben met een andere manier van eten om diabetes type 2 te verminderen. Het is een bekend gegeven dat het verminderen van koolhydraten zorgt voor een rustiger bloedsuiker en daarmee diabetes 2 kan verminderen. Maar wat is nu de juiste methode?

De slechte koolhydraten: suiker en geraffineerd zetmeel

Dit is voor iedereen slecht, of je nu diabetes hebt of niet. Grote scheppen suiker in de koffie, koekje erbij, wit stokbrood bij de BBQ en een wafel als tussendoortje. Mag je hier dan helemaal niets meer van? Zo streng hoeft het voor de meeste mensen niet. Bouw de suiker in de koffie af, sla het koekje over en zoek volkoren versies van de graanproducten die je eet.

Voor mensen met diabetes type 2 is het verhaal iets anders. Heb je bijna diabetes 2 of nog maar 1 of 2 tabletjes dan zou je met de bovenstaande tips al heel ver kunnen komen. Heb je meer dan 10kg overgewicht of zit je al aan strengere medicatie, dan is er meer nodig. En sommige mensen adviseren dan meteen heel streng, want dat zou beter zijn. Daarom leg ik het verschil uit tussen koolhydraatvrij, koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt. Want strenger is niet altijd nodig om diabetes 2 te verminderen.

Koolhydraatvrij is helemaal vrij van koolhydraten

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die koolhydraatvrij zijn: vlees, vis, gevogelte, eieren, olie, sommige kazen, gelatine en bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood. Daarnaast nog een aantal dieetproducten zoals pasta gemaakt van de Konjak wortel. Kijk ik echter naar voedingsmiddelen die vezels leveren, zoals groente, fruit en noten, dan bevatten die allemaal koolhydraten.

Koolhydraatvrij eten is in mijn ogen niet gezond eten. Er is geen enkel natuurvolk dat koolhydraatvrij eet het hele jaar rond. En gezien het geringe aantal vezels, zou ik dit dieet niemand aanraden.

Koolhydraatarm eten is eten met minder koolhydraten

Minder koolhydraten is hierin een zeer breed begrip, er zijn koolhydraatarme diëten met maar 20 gram koolhydraten per dag, maar ook met 50 gram koolhydraten per dag en zelfs 100 gram koolhydraten per dag wordt soms koolhydraatarm genoemd. Het ene dieet is het andere niet.

Een beperking tot 20 gram per dag is een streng dieet waarbij veel fruitsoorten niet gegeten kan worden, op wat laag koolhydraat fruit na. Ook de variatie in groenten is minder, want groenten variëren sterk in de hoeveelheid koolhydraten.

Ik ben voorstander van veel variatie en eten van seizoensgroente om een optimale hoeveelheid aan vezels, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Bij koolhydraatarm eten is die variatie minder, daarom moet dit dieet onder goede begeleiding om geen tekorten te krijgen. Daarom pas ik koolhydraatarm eten alleen toe bij de klanten die meer medicatie nodig hebben dan alleen Metformine en na goed overleg met hun arts.

Koolhydraatbeperking via de kaasschaaf of intermittent

Koolhydraatbeperking kan op meerdere manieren, ik bespreek er twee: de kaasschaaf of intermittent. Bij de kaasschaaf wordt enkel naar het totaal aantal koolhydraten per dag gekeken. De koolhydraten mogen naar wens over de dagworden verdeeld. En dat is redelijk goed te doen. Sommige mensen noemen 100 gram koolhydraten per dag al een koolhydraatbeperkte methode en niet koolhydraatarm, maar de grens is niet strikt. Iedere onderzoeker mag het anders benoemen.

En dan de intermittent of de afwisselende versie, zoals de methode Grip op Koolhydraten. Daarbij zijn twee maaltijden strikt koolhydraatarm en kan de derde maaltijd redelijk wat koolhydraten bevatten. Die geven een lagere bloedsuikerpiek dan een ‘gewone maaltijd’ omdat die laatste maaltijd wel aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, zie het boek. Dat maakt het mogelijk om het grootste deel van de dag laag in koolhydraten te zitten en daarmee een stabiele bloedsuiker te hebben en toch eenmaal per dag een stevige maaltijd met alle variatie in groenten en fruit te kunnen genieten.

Ik ben voorstander van van variatie, dus je hoort mijn voorkeur voor de methode Grip op Koolhydraten.

En dan nog een stap verder voor mensen met diabetes type 2

In de medische literatuur op Pubmed heb ik gezien dat vezelrijke en natuurlijke voeding bijdraagt aan het verminderen van diabetes type 2. Daarom combineer ik Grip op Koolhydraten graag met natuurlijke voeding of oervoeding. Dus waar gewone rijst is toegestaan binnen Grip op Koolhydraten, kies ik liever voor peulvruchten omdat die onbewerkt zijn en dus meer vezels en vitaminen bevatten. Daar waar spaghetti wordt gebruikt kies ik liever voor courgetti en waar gekozen wordt voor kaas, kies ik liever vis of kip.

En met mooie resultaten.

koolhydraatarme courgetti

Van de courgette zijn slierten gemaakt, zodat het op spaghetti lijkt, courgetti dus. Van nature koolhydraatarm.

Lekker zelf aan de slag?

Gewoon doen! Met het boek Grip op Koolhydraten kunnen veel mensen zich goed redden. Je kunt daarnaast kortdurende begeleiding aanvragen bij mij voor:

  • een goede start met Grip op Koolhydraten, de beginnersfouten er meteen uit
  • het eenvoudig ombouwen naar 100% natuurlijke voeding, graanvrij, suikervrij, zuivelvrij
  • stok achter de deur om te zorgen dat jouw focus bij deze manier van eten blijft
  • de combinatie Grip op Koolhydraten en medicatie die hypo’s kan veroorzaken
  • meetbare mijlpalen, aanvullend op gewicht of taille bij de vermindering van diabetes type 2.

Laat jij de macaroni, spaghetti of penne al staan?
Lukt het jou om dan wel een lekker stevige maaltijd te maken?
Wil je jouw reactie hieronder delen?

Share Button

1 reactie

  1. Sabine Schalkwijk op 3 juli 2018 om 22:19

    Mooi en duidelijk verhaal, Marian. Ik begrijp dat dit veel meer duidelijkheid geeft om deze termen afzonderlijk te belichten.

Laat een reactie achter